K+F+I blog

K+F+I blog

Alkatrészt mozgató robotizációs eljárást fejlesztenek

2020. január 29. - KomMédia

en-co-software.pngA Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című pályázati felhívásán 236,07 millió Ft állami támogatást nyert el az EN-CO Software Kft. A cég 373,9 millió forint összköltségű projektje során új technológiát integráló, elsősorban összeszerelő ipari szakágazatra optimalizált eljárás kutatása és fejlesztése valósul meg.

A projekt keretében egy olyan új, innovatív technológia kerül kifejlesztésre, amellyel orvosolható az ipari termelés egy máig megoldatlan problémája. A dobozból a futószalagra történő kipakolást, mind a mai napig legtöbb helyen emberi munkaerő végzi, mivel nincs olyan megfelelő robotvezérlés, amellyel a tárgymozgató robot 3D mélységben képes megfelelő pontossággal megfogni a tárgyakat. A projekt eredménye egy olyan rendszer lesz, amely minimális egyedi beállítással illeszthető a ma piacon használatban lévő tárgymozgató robotokhoz, és rászabható majd az azt alkalmazó ügyfél piaci igényeire. A kifejlesztendő rendszer képes lesz három dimenziós mélységben felismerni nyugvó vagy futószalagon mozgó tárgyak pontos helyzetét, és azok megfogására vezérelni a megfogó robotot - mindezt a termelési hatékonyságot segítő sebességgel.

Két dimenzióban már használnak ilyet, illetve van 3D megoldás is, amely azonban a futószalag sebességével nem képes lépést tartani, így lassítja a termelést. A pályázat keretében kínált megoldás kész, piacra vezethető vezérlőrendszer lesz. A projekt eredménye önmagában is fenntartható fejlesztés, mivel az ennek eredményeképpen létrejövő termék egy piaci rést céloz meg, ezért várhatóan széles körben értékesíthető lesz majd.

Két dimenzióban már használnak ilyet, illetve van 3D megoldás is, amely azonban a futószalag sebességével nem képes lépést tartani, így lassítja a termelést. A pályázati projekt keretében kínált megoldás kész, piacra vezethető vezérlőrendszer lesz. A projekt eredménye önmagában is fenntartható fejlesztés, mivel az ennek eredményeképpen létrejövő termék egy piaci rést céloz meg, ezért várhatóan széles körben értékesíthető lesz majd.

Az NKFI Alap „2019-1.1.1-PIACI_KFI” pályázati kiírásán 236 070 000 Ft állami támogatást elnyert, 373 900 000 Ft összköltségvetésű projekt 2020. január 1-én indult és várhatóan 2021. december 31-én zárul.

A bejegyzés trackback címe:

https://kfiportal.blog.hu/api/trackback/id/tr5515825518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása